Nyttig viden om halvsød hvidvin

Vin, hvidvin, halvsød hvidvin

Der findes forskellige typer af hvidvine, som afhænger af druesorten, smagen og farven. Hvidvine klassificeres som regel også efter, hvor meget sukker vinen indeholder og betegnes således som enten sød, halvsød, halvtør eller tør hvidvin. Lad os kigge nærmere på forskellene mellem de forskellige typer, så vi kan lære mere om de halvsøde hvidvine.

Hvad kendetegner en halvsød hvidvin?

Det er spændende at følge udbredelsen og salget af den halvsøde hvidvin; et salg som fortsat er stigende. Det er nærmest uundgåeligt ikke at tale om denne type vin, som er elsket af forbrugere og vineksperter rundt om i hele verden.

For at forstå de forskellige typer af hvidvine er det nødvendigt at dykke ned i lidt mere viden om vin. Den søde hvidvin drikkes ofte meget kold, og den anbefales i den forbindelse som en god vin i sommervarmen og gennem de lune tider af året. En sød hvidvin skal indeholde mere end 50 gram sukker pr. liter for, at den klassificeres som sød. De tørre hvidvine har derimod mindre end 5 gram sukker pr. liter, hvilket gør dem meget mindre søde. De halvtørre vine befinder sig et sted herimellem, og de indeholder mellem 5 og 15 gram sukker pr. liter.

Vin, hvidvin, halvsød hvidvin

Hvad er en halvsød hvidvin, og hvad kan man parre den med?

Det specifikke kendetegn ved en halvsød hvidvin er, at den skal indeholde ca. 30-50 gram sukker pr. liter. Generelt drikkes en halvsød hvidvin også ved kølige temperaturer, dog drikkes den ikke nær så kold som de helt søde hvidvine.

Fremstilling af halvsød hvidvin

Normalt foregår macerationen ved en lav temperatur for at lade druemosten gære koldt. Efterfølgende stoppes gæringen med en yderligere sænkning af temperaturen for at eliminere gærcellerne og for at opnå en vin, som indeholder restsukker.

Resultatet er en vin, som ikke indeholder for meget sukker, og som ikke er for sød, men som har fine nuancer uden for meget syre. Vinens velkendte friskhed er ét af de vigtigste kendetegn. Den halvsøde vin er mild i smagen, let at drikke og passer godt ind i mange sammenhænge.

Hvad skal man parre den med?

Da det ikke er en sød vin, er den ikke forbeholdt desserter. Den passer mindst lige så godt til forretter og hovedretter. Halvsød hvidvin kombineres ofte med alle slags fisk, lagrede oste, pastaretter og salater. Skaldyr er også en rigtig fin parring, når man leder efter den rette kombination til sin halvsøde hvidvin.

I øjeblikket kan man finde halvsøde hvidvine af høj kvalitet under så velkendte navne som Verdejos og Albariño, men de kan også findes som mindre kendte hvidvine under navne, som satser på et bredere udvalg.

 TAGS:Valcendón Tempranillo Blanco 2015

Valcendón Tempranillo Blanco 2015

Bodegas Mateo har kreert Valcendón Tempranillo Blanco 2015

 TAGS:Vino de Tinaja Joven Lagar Blanco

Vino de Tinaja Joven Lagar Blanco

følge kundene til Uvinum, har sterkvin blitt ratet til 4 av 5 poeng.

Skriv en kommentar Nyttig viden om halvsød hvidvin