Hvordan man læser en vinetikette

På en vinflaske findes der en masse information som skal fortolkes. Vinens etikette er en af de vigtigste dele: den er – sammen med bagetiketten, flaskens type, kapslen og proppen – som en slags vinens nummerplade, dens identitetstegn. Udover at nyde etikkens design (det emblematiske og kommercielle varemærke), kan du ved hjælp af etiketten undersøge den pågældende vins vigtigste elementer: druen/druerne, producenten eller vingården samt årgangen.

  TAGS:undefined1. Druen, da du med det samme kan beslutte om det er den type vin du har lyst til at drikke.

2. Producenten/vingården/ønologen, da nogle er rigtig gode og andre ikke i lige så høj grad.

3. Årgangen da nogle år er bedre end andre i forhold til de klimatologiske forhold som vinmarkerne har været udsat for (eksempelvis er det smart på en restaurant at tjekke om året for vinhøsten stemmer overens med den bestilte vin – den kan være dyrere eller ikke lige så god)

Udover disse tre stykker vigtig information kan du se oplysninger om alkoholprocent, mængde, vingårdens identifikation og lokalitet, aftapningsvirksomhed, oprindelsesgarantien og  fortegnelse over sundhed og eksport, og det er udtrykkeligt forbudt at etikken måtte indeholde en hvilken som helst information der kunne tilskynde til misbrug.  

I forhold til vinens bagetikette, plejer man her at kunne se mærket for oprindelsesgarantiens regulerende råd, en note om smagen, forslag til servering eller parring og vinens aldring: crianza, reserva eller gran reserva.

At læse en vinetikette kan være lige så let som at læse alfabetet eller lige så svært som at forstå et fremmedsprog: det hele afhænger at hvem der har lavet etiketten og hvor den kommer fra. At opklare en vins mysterier før den åbnes ved at læse etikken kan der skrives en hel bog om, men her prøver vi  blot at give jer de vigtigste værktøjer.

Vinetikker fra den nye verden har som regel en tilgang som er mere ”det her er det det handler om” med druevarianten eller blandingen, vinproducenten, stedet hvor druerne dyrkes og alkoholprocenten tydeligt specificeret på etiketten. Vinene fra den gamle verden har ry for at ”maskere” nøgleinformation, men det forholder sig nu overhovedet ikke sådan. Hvis du ved hvad du leder efter kan du meget let afkode informationen på etiketten.  I stedet for druevarianten er stedet på disse etiketter det vigtigste stykke information – hvor vinen er fra. Vinene fra den gamle verden er vine hvor der er investeret meget i terroir’et, og ikke nødvendigvis i den specifikke drue så hvis du kender regionen så vil du også kunne vide hvilke mulige druer der er til stede i vinen.

Her er nogle eksempler på fortolkning af vinetikker fra andre lande (på engelsk): Italien, Tyskland, Frankrig (Bourgogne), Frankrig (Alsace) og den nye verden. Har du flere eksempler? Nogle tvivlspørgsmål? Vi afventer jeres kommentarer: 

 TAGS:Avalon Zinfandel 2011Avalon Zinfandel 2011

Avalon Zinfandel 2011

 

 

 TAGS:Museum Real Reserva 2010Museum Real Reserva 2010

Museum Real Reserva 2010

 

 

Skriv en kommentar Hvordan man læser en vinetikette