Nyttig viden om halvsød hvidvin

Vin, hvidvin, halvsød hvidvin

Der findes forskellige typer af hvidvine, som afhænger af druesorten, smagen og farven. Hvidvine klassificeres som regel også efter, hvor meget sukker vinen indeholder og betegnes således som enten sød, halvsød, halvtør eller tør hvidvin. Lad os kigge nærmere på forskellene mellem de forskellige typer, så vi kan lære mere om de halvsøde hvidvine.

Hvad kendetegner en halvsød hvidvin?

Det er spændende at følge udbredelsen og salget af den halvsøde hvidvin; et salg som fortsat er stigende. Det er nærmest uundgåeligt ikke at tale om denne type vin, som er elsket af forbrugere og vineksperter rundt om i hele verden.

For at forstå de forskellige typer af hvidvine er det nødvendigt at dykke ned i lidt mere viden om vin. Den søde hvidvin drikkes ofte meget kold, og den anbefales i den forbindelse som en god vin i sommervarmen og gennem de lune tider af året. En sød hvidvin skal indeholde mere end 50 gram sukker pr. liter for, at den klassificeres som sød. De tørre hvidvine har derimod mindre end 5 gram sukker pr. liter, hvilket gør dem meget mindre søde. De halvtørre vine befinder sig et sted herimellem, og de indeholder mellem 5 og 15 gram sukker pr. liter.

Vin, hvidvin, halvsød hvidvin

Hvad er en halvsød hvidvin, og hvad kan man parre den med?

Det specifikke kendetegn ved en halvsød hvidvin er, at den skal indeholde ca. 30-50 gram sukker pr. liter. Generelt drikkes en halvsød hvidvin også ved kølige temperaturer, dog drikkes den ikke nær så kold som de helt søde hvidvine.

Fremstilling af halvsød hvidvin

Normalt foregår macerationen ved en lav temperatur for at lade druemosten gære koldt. Efterfølgende stoppes gæringen med en yderligere sænkning af temperaturen for at eliminere gærcellerne og for at opnå en vin, som indeholder restsukker.

Resultatet er en vin, som ikke indeholder for meget sukker, og som ikke er for sød, men som har fine nuancer uden for meget syre. Vinens velkendte friskhed er ét af de vigtigste kendetegn. Den halvsøde vin er mild i smagen, let at drikke og passer godt ind i mange sammenhænge.

Hvad skal man parre den med?

Da det ikke er en sød vin, er den ikke forbeholdt desserter. Den passer mindst lige så godt til forretter og hovedretter. Halvsød hvidvin kombineres ofte med alle slags fisk, lagrede oste, pastaretter og salater. Skaldyr er også en rigtig fin parring, når man leder efter den rette kombination til sin halvsøde hvidvin.

I øjeblikket kan man finde halvsøde hvidvine af høj kvalitet under så velkendte navne som Verdejos og Albariño, men de kan også findes som mindre kendte hvidvine under navne, som satser på et bredere udvalg.

 TAGS:Valcendón Tempranillo Blanco 2015

Valcendón Tempranillo Blanco 2015

Bodegas Mateo har kreert Valcendón Tempranillo Blanco 2015

 TAGS:Vino de Tinaja Joven Lagar Blanco

Vino de Tinaja Joven Lagar Blanco

følge kundene til Uvinum, har sterkvin blitt ratet til 4 av 5 poeng.

De mest originale parringer af vin og pasta

vin, vine, vin og pasta, vin og sauce

Hvidvin er ikke altid det bedste valg at parre med en pastaret. Det kommer selvfølgelig an på saucerne, der tilsættes, og hvis det er fyldt pasta, kommer det også an på ingredienserne indeni. Her giver vi dig nogle gode råd om at sætte pastaretter sammen med vin.

Vine til lettere saucer

Der findes masser af forskellige pastasaucer. Måske vælger du en sauce baseret på olie og oregano, måske en bechamel eller måske en fløjlsblød tomatsauce. Disse saucer passer som regel rigtig godt sammen med hvidvine eller rosévine. Hvis det er en cremet carbonara-sauce vil både en hvidvin eller en cava passe perfekt. Cabernet Sauvignon er én af de sorter, der passer rigtig fint takket være et strejf af friskhed, som bryder med den syrlighed, der måske karakteriserer retten.

Vine til kødsaucer

Kødsaucer er kraftigere og giver en stærkere smagsoplevelse af retten. Det er ofte bedre at vælge en rødvin til det lidt tungere kød. Men der er ingen begrænsninger på, hvorvidt man bør vælge en ung vin eller en lagret vin. I disse situationer kan man vælge alt fra den kraftigste Rioja til Merlot og andre blødere varianter, som kan hjælpe med sødmen til hovedretten.

vin, vine, vin og pasta, vin og sauce

Vine til pestosauce

Pesto er en helt særlig sauce. Nogle vil måske synes, den er lidt for stærk, mens andre finder den for let. Det kommer helt an på den individuelle smag. Derfor er det ofte en hvid Sauvignon Blanc, som passer bedst til pasta med pesto. Den giver nemlig den friskhed, som behøves, for at modvirke de kraftigste smagsnuancer i retten.

Vine til pasta fyldt med svampe

Vi har allerede nævnt, at det er vigtigt at tage fyldet i pastaen med i overvejelserne, udover saucen, når den rigtige vin skal vælges. Til pasta fyldt med lækre svampe kan du med succes sætte den sammen med en god rødvin som f.eks. Merlot, eller med en hvidvin med masser af krop, som f.eks. Chardonnay.

Pasta med fisk og skaldyr

Pasta er en meget alsidig ret, som kan indeholde både grøntsager, kød og fisk. Hvis du skal have pasta med fisk, kan du med fordel parre retten med en ung hvidvin.

vin, vine, vin og pasta, vin og sauce

Pasta med grøntsager

Hvis pastaretten er baseret på grøntsager, så er en god parring en Sauvignon Blanc-vin eller en let rosévin.

Valg af vin baseret på osten i retten

Det er også vigtigt at tage osten i pastaretten med i betragtningen. Mange pastaretter indeholder ost, som giver en umiskendelig smag. Normalt vil osten ikke være for overdøvende, eller også bruges den klassiske parmesan. Denne type ost passer perfekt til italienske rødvine, men en spansk hvidvin kan også klart anbefales.

 

 

Chivite Las Fincas Rosado 2017 er en Tres Riberas fra Chivite-vingården med de bedste Tempranillo- og Granacha-druer i 2017.

 

Costa Azul Grenache Rosado 2017: en rosévin fremstillet i DO La Mancha, der er lavet på grenache fra 2017 og har et alkoholindhold på 12,5 %.

Billeder: Uvinum og Vassilis

 

 

5 tendenser indenfor vinforbrug hen mod slutningen af årtiet

Information om vin, vinregioner, vintendenser, vintrends, vintyper, vin

Der er nu kun et år tilbage inden vi rammer 2020 og starter et nyt årti. Derfor har eksperterne klarlagt udviklingen indenfor vin inden udgangen af årtiet. Rapporten ”Wine Trade Monitor 2018”, som er udgivet af Sopexa og tager udgangspunkt i udtalelser fra professionelle fagfolk, giver svar på forskellige aspekter. For eksempel kigges der på, hvilke vine der værdsættes mest, og hvilke formater forbrugerne foretrækker. Rapporten dækker mange interessante spørgsmål.

1. Franske vine er stadig de mest værdsatte

Der er ingen overraskelser i dette afsnit. Selv om andre vine fra forskellige lande også nævnes, så mener ni ud af ti fagfolk, at franske vine stadig er vigtige. Vine fra Chile, Australien og USA vinder dog frem.

Information om vin, vinregioner, vintendenser, vintrends, vintyper, vin

2. Emballage og formater

Asiatiske lande har ifølge undersøgelsen fortsat en forkærlighed for vin på flasker, og 66 % af operatørerne i området forudser, at den største vækst vil ske indenfor flasker i mindre størrelser og andre små formater. Den ”intelligente” og interaktive emballage og etiket bliver taget godt imod i asiatiske lande, hvorimod de vestlige lande ikke viser nær så stor interesse.

3. Boom i økologiske vine

For første gang er økologiske vine kommet i top tre blandt de mest lovende kategorier hos mere end 35 % af operatørerne (bortset fra Kina og Hongkong). Som vi så for nogle år siden, så bliver engagementet i lokalområdet stadig vigtigere, både når det gælder mad og drikke. Det betyder derfor, at den ”regionale betegnelse” sælger godt, og det vil den fortsat gøre indtil slutningen af årtiet.

4. Oprindelsesgaranti

Oprindelsen har altid været fremhævet. Og det vil den fortsat blive her i slutningen af årtiet. Undersøgelsen viser, at de fleste af de adspurgte fagfolk nævner franske rødvine på en førsteplads. Der er fire førende regioner: Bordeaux, Languedoc, Côtes du Rhône og Bourgogne. Når det kommer til hvidvine, kan man finde vine fra Marlborough (New Zealand) stort set alle steder, undtagen Belgien. De franske hvidvine fra Loiredalen er førende i Europa.

Information om vin, vinregioner, vintendenser, vintrends, vintyper, vin

Rioja og Rueda er de spanske oprindelsesbetegnelser, som findes blandt de øverste pladser over rød- og hvidvine.

5. Typer af druer

Klassificeringen af de fire klassiske sorter forbliver stabil (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir og Merlot). Men vi vil også fremhæve den succesfulde Chenin Blanc fra USA, som er en klar tendens, der bør tages højde for.

Der var 781 fagfolk (importører, grossister, distributører og ”pure play-virksomheder” indenfor elektronisk handel), som svarede på Sopexa-undersøgelsen. 77 % af disse tilkendegav, at de var vigtige beslutningstagere.

 

Billeder: Uvinum og Lukáš Jirovský

 

Må man drikke vin, når man er gravid?

Vin, Sundhed, Vin og sundhed, Gravid

Der er skrevet mange artikler vedrørende indtag af vin (og alkohol generelt) i løbet af graviditeten. Det er uden tvivl et spørgsmål, der sætter gang i mange debatter, og der foretages mange undersøgelser. Traditionelt set har man sagt, at ”et glas vin” fra tid til anden ikke skader, men den logiske anbefaling fra læger og sundhedsfagligt personale er, at man IKKE bør indtage alkohol, når man er gravid.

Studier fra 2012, som blev udarbejdet under ledelse af Ulrik Schiøle, professor i gynækologi ved Århus Universitetshospital, viste faktisk, at et lavt til moderat alkoholindtag under graviditeten (lavt svarende til 1-4 genstande om ugen og moderat svarende til 5-8 genstande om ugen) tilsyneladende ikke har konsekvenser for børns sundhed. Flere end 1.600 danske kvinder deltog i studiet, og disse studier indikerede, at der ikke var forskel i børnenes udvikling blandt mødre, der slet ikke drak alkohol og de mødre, der havde et lavt eller moderat forbrug af alkohol.

På trods af undersøgelsernes resultater påpegede forfatterne dog alligevel, at det mest hensigtsmæssige er at afholde sig fuldstændigt fra at indtage alkoholholdige drikkevarer, da eksperterne ikke kan blive enige om en sikker nedre grænse for indtag af alkohol under graviditeten.

Når kvinder er gravide, går det de spiser og drikker direkte i blodbanen, som herefter føres til moderkagen, hvor det bogstaveligt talt fordøjes af fosteret. Hvis en gravid kvinde drikker et glas vin, en øl eller en cocktail, vil det ufødte barn indtage den samme mængde alkohol som moderen. Dog er det en skærpende faktor, at barnets metabolisme bearbejder alkoholen langsommere, og som følge heraf bliver barnet mere påvirket.

Alkohol forringer din evne til at optage tilstrækkeligt med ilt og næring til at styrke den normale udvikling af cellerne i hjernen og andre af kroppens organer. Fosteret, som er i konstant udvikling, har en meget lav tolerance overfor alkohol, og babyer, som fødes af mødre, der drikker under graviditeten, kan lide af alvorlige problemer.

Prænatal alkoholeksponering og føtalt alkoholsyndrom (FAS)

Komplikationerne, der opstår som følge af et alkoholforbrug under graviditeten, benævnes under paraplybegrebet prænatal alkoholeksponering. Ifølge det amerikanske Center for Disease Control (CDC) kan disse lidelser resultere i følgende skader:

  • Unormale ansigtstræk, såsom en mindre markeret kløft mellem næse og overlæbe (denne kløft kaldes også philtrum).
  • Et mindre hovedomfang.
  • Lavere højde end gennemsnitshøjden.
  • Lav kropsvægt.
  • Dårlig koordinationsevne.
  • Hyperaktiv adfærd.
  • Besvær med at holde opmærksomheden.
  • Nedsat hukommelse.
  • Vanskeligheder i skolen (især med matematik).
  • Indlæringsvanskeligheder.
  • Forsinket tale- og sprogudvikling.
  • Intellektuel funktionsnedsættelse eller lav IQ.
  • Forringet evne til at ræsonnere og bedømme.
  • Suge- og søvnproblemer hos babyer.
  • Problemer med synet og hørelsen.
  • Hjerte-, nyre- eller knogleproblemer.

Når et barn udviser nogle af disse variationer, kaldes det for prænatal alkoholeksponering. I de mest alvorlige tilfælde bruger man betegnelsen føtalt alkoholsyndrom (FAS). Hvis et barn fødes med FAS eller med nogle af de komplikationer, der er inkluderet i listen, vil det som oftest kræve livslang særlig pleje, med alt hvad det indebærer for barnet, familien og det offentlige sundhedssystem.

En smule eller slet ingenting?

Dette rejser en debat om, hvordan man kan definere et overforbrug, om der er en sikker grænse for alkoholindtag, og om hvornår indtagelsen af vin og andre alkoholholdige drikkevarer udgør en risiko for den ufødte baby.

Taget i betragtning af at prænatal alkoholeksponering og FAS er lidelser, der kan forebygges 100 %, så er flertallet af eksperterne helt enige om, at kvinder ikke bør drikke alkohol under graviditeten, og de opfordrer direkte til, at man slet ikke indtager alkohol, mens man er gravid. Der findes en voksende mængde af beviser, der tyder på, at alt fra beruselse til selv et lavt indtag af alkohol kan forårsage skader.

Faktisk udtalte en ekspert på området, Svetlana Popova, i et interview offentliggjort på Verdenssundhedsorganisationens hjemmeside, at ”en ud af 67 gravide kvinder, som indtager alkohol, vil føde et barn med føtalt alkoholsyndrom, hvilket svarer til, at der hvert år fødes omkring 119.000 børn med FAS rundt omkring i verden.”

I betragtning af, at man ikke kan fastsætte en grænse for et sikkert alkoholforbrug, og at indtag af alkohol kan påvirke det ufødte barn, så er det bedst slet ikke at drikke vin eller anden alkohol under graviditeten. Det er vigtigt, at du rådfører dig med læger og specialister, hvis du har tvivl eller spørgsmål, hvis du planlægger at blive gravid, eller hvis der opstår problemer, når du holder op med at drikke under graviditeten.

Flere artikler om vin og sundhed

Der udføres flere og flere undersøgelser om vinens påvirkninger af menneskers sundhed. Det er et tilbagevendende tema på Uvinums blog, og derfor har vi samlet et udvalg af artikler om vin og sundhed, så du kan læse mere om emnet. Tør du læse dem?

Billede: Adrian Gonzalez

Godt at vide om restauranternes nye tendenser

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Vi har ikke en krystalkugle, der kan afsløre præcis hvilke nye trends, der vil dukke op indenfor gastronomien, men vi kan stadig studere tendenserne, som ses hos restauranterne. På den måde kan vi få en ide om, hvilke trends der vil finde vej til vores yndlingsspisesteder. Kan vi mon gætte dem?

Tendenser i restaurationsbranchen

Sats på det lokale

Brugen af lokale ingredienser har allerede vundet indpas, og denne trend vil fortsætte i de kommende år. Den eksisterende økologiske trend vil samtidig inkludere de lokale produkter. Det betyder, at forbruget af produkter og ingredienser fra regionen, lokalområdet eller endda marken lige ved siden af, vil blive prioriteret. Og hvis det er en producent eller landmand, som vi kender personligt, så er det endnu bedre! Denne trend lægger op til, at vi spiser sundere, og at vi støtter økonomien i lokalområdet.

Fleksitar

Det er en tendens, der er blevet slået fast af de ansvarlige for den internationale messe for hotel- og restaurationsbranchen, Sirha, som afholdes i Lyon fra den 26. januar til den 30. januar. Tendensen kaster lys på andre påvirkninger, som kan deles op i fire begreber: øget bevidsthed, velfærd, oprindelse og en forbedret oplevelse. Det at være fleksitar betyder, at man følger tendensen til at leve sundt, men uden at det bliver ekstremt. En fleksitar vil for eksempel hovedsageligt spise grønt, men vil ofte også bestille dagens fisk. Det tyder på, at dette fænomen vil brede sig yderligere.

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Sundhed

Sundhed hænger sammen med ovenstående, og faktisk også tendensen med lokale ingredienser. Der findes nu mange steder, som tilbyder vegetariske eller veganske menuer. Og de fleste restauranter har veganske retter på kortet for at tilbyde et varieret og sundt udvalg. Det gør det nemt for par eller større grupper at finde et sted at spise, hvor alle kan blive tilfredse. Denne tendens er også voksende indenfor vine, hvor økologiske og veganske vine vinder frem.

Ansvarlighed

Ansvar er endnu en tendens, som ejerne af Sirha har etableret. Dette koncept har taget form indenfor restaurationsbranchen, og det er baseret på, hvordan ingredienserne er produceret, opbevaret, transporteret og forbrugt med et fokus på ikke at skade miljøet. Professionelle i restaurationsbranchen er i stigende grad fortalere for økologiske og bæredygtige løsninger.

Oplevelser

Forbrugerne har gennem et stykke tid ikke vist interesse for at gå ud til frokost eller til middag. De lægger vægt på, at det der tilbydes (produktet, menuen, miljøet…) er en del af en følelsesmæssig oplevelse. Og denne trend vokser i stadigt stigende grad. Ejerne af restauranterne er nødt til at finde ud af, hvordan deres lokaler kan være med til at skabe disse følelsesmæssige oplevelser.

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Brugervenlighed

Denne tendens indebærer inklusionen af den digitale tidsalder, som vi lever i. Det er helt normalt, at man kan foretage online reservationer eller bestille mad online, og generelt er restauranterne nødt til at tilbyde begge dele for at kunne øge omsætningen. Det er nødvendigt at have en praktisk hjemmeside og at tilbyde muligheden for at foretage en reservation med det samme blot med et enkelt klik. Og selvfølgelig skal det også kunne gøres fra mobilen.

 

Billeder: Uvinum og Leigh Harries

 

Hvor i verden blev vin først produceret?

Vin, Vinens historie

Rusland er vodkaens vugge. Mexico opfandt tequila. Cuba gav os rom. Skotland er whiskyens fødested. Men … hvor stammer vin fra? Hvilket land kan tage æren for at have produceret vin som de første i verden? Der kan sås tvivl om, hvem denne ære tilfalder, og til en vis grad er det også et politisk spørgsmål. Det land, som bliver anerkendt som stedet, hvor denne guddommelige drik blev opfundet, vil få en uvurderlig hædersbevisning. Vinens oprindelse er imidlertid ikke et faktum, der kan udledes fra historien, snarere tværtimod: det er tæt forbundet med den historiske udvikling af landbrug og gastronomi.

Vinens historie blev født i den yngre stenalder

Alt peger på, at vinen blev født i den neolitiske tid (stenalderen). Tidlige rester af, hvad der kunne være vin, blev fundet i Zagros-bjergene (i det område, der nu hører under Armenien, Georgien og Iran), nærmere bestemt i den neolitiske by Hajji Firuz Tepe.

I denne bosættelse fandt man en beholder, der dateres til at være fra omkring 5400 f.Kr., som indeholdt vinsyre, der normalt findes i drueskaller, og derfor mener man, at denne beholder har indeholdt vin. De kunne desuden også fastslå, at denne vin stammede fra sorten vitis vinifera sylvestris.

Udbredelsen af handelsruter

Efterhånden som forskellige kulturer rundt om i verden udviklede sig, gik de fra at være nomader til at være bosættere. Dette banede vejen for fremskridt inden for landbrugsmetoder. Med denne udvikling fulgte skabelsen af nye erhverv og udveksling af varer og handel. Det var på grund af denne voksende handel, at vin fra Østeuropa nu også fandt vej til Indien og Kina.

Vin i det gamle Egypten

Gamle illustrationer, som viser egypterne i gang med at høste, stammer tilbage fra Udimos regeringstid, den femte Farao for Egyptens 1. dynasti (mellem 2914 f.Kr. og 2867 f.Kr.). I begyndelsen blev vinen, som også kunne laves på granatæblejuice, brugt i religiøse ceremonier og blev kaldt shedeh. Ved festlige højtider havde egypterne fra de lavere klasser også mulighed for at drikke vin, selvom vin normalt var en drik, der var forbeholdt de adelen og præstedømmet.

Vinen blev opbevaret i forseglede amforaer for, at den kunne holde sig. Nogle af disse var endda en del af faraoernes begravelsesudstyr, som i Tutankhamuns grav, hvor der blev fundet 30 store krukker vin.

I det gamle Egypten blev vinen også brugt til at rense kroppene før og efter, at de blev tømt i forbindelse med balsamering.

Fra Egypten til Grækenland

I betragtning af Kretas geografiske nærhed til Egypten og Fønikien menes det, at vin fandt vej til den moderne civilisations vugge gennem de myteomspundne græske øer i det østlige Middelhavsområde.

Vin var blevet en almindelig drik omkring 700 f.Kr., og drikken var blevet så populær, at den endda fik tildelt sin egen gud: Dionysus. Folk drak normalt vinen blandet med vand på grund af vinenes høje alkoholindhold. Vinen blev kun drukket i sin rene form i forbindelse med ritualer og religiøse festligheder.

Middelhavslandenes dyrkning af vinen voksede i omfang i hænderne på den græske kultur. Og vin blev også dokumenteret for første gang i oldtidens Grækenland: under titlen ”Værker og dage” beskrev den græske digter Hesiod (8. århundrede f.Kr.) høsten og presningen af druerne, hvordan vinen blev drukket – med vand – og hvordan den blev opbevaret i gedeskind.

Vin i Romerriget

I årene omkring 200 f.Kr. nåede vinen til Italien, og de sydlige lande blev kendt som Oenotria (“druernes land”) på grund af den lette dyrkning af vinstokke. Romerriget havde en afgørende rolle i udbredelsen af vin og spredningen af dyrkningen af druer i Europa. Vinstokke blev plantet på breddegrader så langt mod nord som Normandiet, Flandern og de baltiske lande. Det var en strålende tid for vin, og vi skylder blandt andet vores tak til teknikken med podning på vinstokke.

Romerne begyndte også at bruge træfade til at opbevare og transportere vinen. Det var en metode, der kom fra Nordeuropa, hvor træfade allerede blev brugt til opbevaring af andre drikkevarer.

Da Romerriget faldt, fortsatte de kristne klostre med fremstillingen af vin op gennem middelalderen for at producere vin til de kirkelige ritualer.

Vin i den nye verden

Det var jesuitterne og erobrerne, der indførte vinstokke og vin i det, vi kalder den Nye Verden. Det var nødvendigt at importere disse for at garantere levering af vin til de religiøse ceremonier. Over tid importerede og plantede de vinstokkene, og der blev sat skub i processen med rodstokke. På lige under 100 år, i løbet af det sekstende århundrede, blev vin også udbredt i Mexico og Baja Californien, og sidenhen nåede den også til Peru, Chile og Argentina.

Mere historie og spændende viden om vin

Vi elsker at skrive, lære og dele informationer om vin på Uvinums Blog. Hvis du vil læse flere artikler om vinens historie og andre spændende artikler, så deler vi nogle links herunder, som sikkert vil interessere dig. Skål!

 

 

Rødvin og grøn te kan bidrage til at forebygge metaboliske og neurodegenerative sygdomme

Fordele ved rødvin, rødvin, vin, grøn te

Fordele ved rødvin i forhold til metaboliske sygdomme

Både rødvin og grøn te kan gavne din krops sundhed, blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter. Takket være en undersøgelse er det nu også fastslået, at begge typer drikkevarer har potentialet til at behandle arvelige metaboliske sygdomme.

Forebyggelse af metaboliske sygdomme

Undersøgelsen, der blev udført af forskere ved Universitetet i Tel Aviv, konkluderer, at epicatechin-3-gallat (EGCG), der forekommer naturligt i grøn te, og tanninsyre, der kan findes i rødvin, kan blokere dannelse af toksiske metabolitter. Disse er stoffer der ikke er direkte skadelige for kroppen, men de kan blive giftige, efter at de er metaboliseret i leveren.

De fleste mennesker med arvelige stofskiftesygdomme er født med et defekt gen, der resulterer i en vigtig enzymmangel. Og i dette tilfælde skal patienter følge en streng diæt gennem hele livet.

Rødvin og garvesyre

Forskere mener, at garveyre fra rødvin kan hjælpe med at behandle medfødte metaboliske sygdomme. De forklarede, at metabolitter (stoffer der, blandt andet, er de grundlæggende bestanddele af DNA og proteiner) akkumuleres i kroppen. Og denne ukontrollerede ophobning er giftig og forårsager alvorlige mentale og udviklingsmæssige lidelser.

I sådanne tilfælde er garvesyre kendt for at forhindre dannelsen af toksiske amyloidstrukturer, som forårsager neurodegenerative lidelser, såsom Alzheimers og Parkinsons sygdom. Det forhindrer således de stivelseslignende proteinstrukturer, som kan forårsage sådanne neurodegenerative sygdomme.

Fordele ved rødvin, rødvin, vin, grøn te

Lær om fordelene ved rødvin

I undersøgelsen blev de to stoffer testet på tre metabolitter forbundet med tre arvelige metaboliske sygdomme: adenin, kumulativ tyrosin og fenylalanin. Og resultaterne viste, at både garvesyre og EGCG var effektive til at blokere dannelsen af giftige amyloidstrukturer.

Lovende resultater

Hovedpersonerne i undersøgelsen forklarer, at de værktøjer, de har udviklet, er banebrydende og har et enormt potentiale til at hjælpe et stort antal patienter i fremtiden. Forfatterne udtaler, at undersøgelsen igen viser naturens evne til at producere det bedste lægemiddel til at behandle nogle af de værste sygdomme, som mennesker kan lide af. Så disse resultater kunne medvirke til udviklingen af nye lægemidler til behandling af denne type lidelser.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications Chemistry, er stadig i den indledende fase. Resultaterne er lovende og er vigtige for udviklingen af nye farmakologiske behandlinger af metaboliske sygdomme. Resultaterne indikerer, at både grøn te og rødvin øger hjernens sundhed, udover at de også beskytter os mod sygdomme relateret til hjertet.

 

 

Vin hjælper med at reducere dødeligheden

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

Der er rigtig mange fordele ved vin: den sænker kolesteroltallet og nedsætter risikoen for at lide af hjertesygdomme. Og takket være en undersøgelse er det nu også konkluderet, at vin kan reducere dødeligheden. Undersøgelsen fremhæver, at vin som er en del af en anti-inflammatorisk kost kan bidrage til at reducere den generelle dødelighed.

Ifølge en undersøgelse, der blev udført ved Warszaw University of Life Sciences (Polen), og som er offentliggjort i Journal of Internal Medicine, er en kost med anti-inflammatoriske egenskaber meget vigtig, når vi taler om at reducere en persons risiko for at dø.

Anti-inflammatorisk kost

Forskere har fastslået, at en anti-inflammatorisk kost (sammensat af grøntsager, frugter, korn, ost, olivenolie, nødder, chokolade, te og kaffe) kan reducere den generelle dødelighed. Et moderat indtag af vin har en anti-inflammatorisk virkning på kroppen og gavner sundheden. En typisk middelhavskost bygger faktisk på indtagelsen af mange af disse fødevarer, og denne kost inkluderer, at man kan drikke et glas rødvin om dagen.

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

I undersøgelsen analyserede de næsten 70.000 svenskere af begge køn og i alderen 45-83 år. Ifølge resultaterne udløser immunsystemet betændelse, når kroppen står over for en potentiel trussel, såsom et skadeligt kemikalie eller mikrober. Denne proces kan blive problematisk, når betændelse bliver kroppens forudbestemte tilstand.

De observerede, at de personer, hvis kostvaner inkluderede masser af anti-inflammatoriske fødevarer, sænkede risikoen for at dø af forskellige årsager med 18 %, sammenlignet med dem, der indtog færre af disse produkter. Undersøgelsen fandt også, at de rygere, der fulgte en anti-inflammatorisk kost, havde større chancer for overlevelse i forhold til andre rygere.

Andre fordele ved vin

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

  • Forøger endorfiner. Når vi drikker vin, frigiver vores krop endorfiner, hvilket bidrager til en behagelig og afslappet fornemmelse.
  • Antioxidanter. Polyfenolerne i druerne giver en virkelig kraftig virkning i forhold til antioxidanter. De bremser aldringen af huden og fremmer fornyelsen, og huden ser glattere og yngre ud.
  • Bekæmper urinvejsinfektioner. Takket være mængden af vitaminer, mineraler og antioxidanter forhindres bakterier i at sætte sig i blæren eller nyrerne. Det optimerer derfor disse organers evner til at filtrere og rense.

 

 

Cocktails til efteråret

Drinks, Cocktails, Efterår, Efterårscocktails

Det at nyde en god cocktail hører ikke kun sommeren til. Når kulden presser sig ind over landet, kan vi anbefale nogle lækre efterårscocktails. Sammenlignet med en typisk sommercocktail er de mindre forfriskende, lidt tungere og uden citrus, og de giver i stedet plads til drikkevarer, der gør os varme. Server dem som velkomstdrinks, efter måltidet eller som en afslutning på aftenen … Vi anbefaler nogle af de bedste cocktails til efterårssæsonen.

Hvilke cocktails er gode at drikke om efteråret

New York Sour

Denne drink indeholder normalt nogle af de kraftigere drikkevarer, som oftest er de mest populære på denne årstid. New York Sour kombinerer whiskey sour med rødvin, hvilket tilføjer en kompleksitet til blandingen, der overrasker på grund af sin stærke smag.

Negroni

Det er en alle tiders klassiker, så den passer rigtig godt til denne overgangstid, hvor vi oplever skiftet fra varme til kulde. Bland gin, citron, campari og sød vermouth i lige dele, så cocktailen hverken bliver for stærk eller for sød. Pynt glasset med en skive appelsin. Den er perfekt som en velkomstdrink, eller når aftenen går på hæld.

Old Fashioned

Dette er en anden klassiker, der aldrig går af mode. Bland whisky eller bourbon og Angostura Bitters med appelsinjuice. Cocktailen serveres normalt i et bredt glas, som pyntes med en appelsinskal.

Dry Martini

Selvom denne drink kan drikkes når som helst, så har vi måske glemt den lidt og er i stedet gået over til gin og tonic, mojito eller den forfriskende sommerøl. Hvis du ikke helt ved, hvordan du blander en dry martini, så bør vi understrege, at den normalt laves med citron, tør gin, tør hvid martini og en skive citron.

Daiquiri Mulata

Den tørre daiquiri er snarere til varme årstider, men du kan tilføje citronsaft, kaffelikør og rom eller måske kakao eller kahlua for at opdatere den til at passe til årstiden. Den passer godt som en cocktail til at afslutte måltidet.

Drinks, Cocktails, Efterår, Efterårscocktails

Frangelico

Den smager af efterår med en base af ristede hasselnødder, bær og krydderier, og den er lavet i Italien. Navnet kommer fra de italienske kristne munke: Fra Angelico. Mange mennesker hjælper fordøjelsen på vej med en Frangelico efter et tungt måltid.

Amarula

Her har vi en anden efterårs-cocktail, der har en noget stærkere smag. Amarula er lavet med en likørcreme, der er lavet i Sydafrika, og den laves med sukker, fløde og frugten fra det afrikanske maruelatræ. Den har en karakteristisk karamelsmag, og nogle forveksler den med Baileys, men de er dog forskellige.

 

 

Hvad er vegansk vin?

Vi er i 2018. Befolkningen, især Generation Y, også kendt som Millennials, er begyndt at være særligt opmærksomme på at indtage en kost, der tager hensyn til miljøet. Desuden er veganisme ikke længere bare en trend, det er blevet til en hel livsstil. Det veganske marked blomstrer.

Vegansk vin, Vin, Veganer

I Storbritannien, Italien og USA anslås det, at mellem 10 og 13 % af befolkningen lever vegansk eller vegetarisk, og i Spanien er tendensen stigende: 7,8 % af befolkningen er enten vegetarer, flexitarer eller veganere. Derfor er der også flere og flere førsteklasses vinavlere, der har valgt at henvende sig til dette nichemarked og specialisere sig i produktion af vegansk vin, så de nye generationer kan tilfredsstilles.

Vin er et vegetabilsk produkt! Så hvorfor er vin ikke allerede vegansk?

Uvinum har svaret!

Produkter med animalsk oprindelse der bruges i vinen

Vin er normalt ikke et vegansk produkt, da det er nødvendigt at bruge produkter med animalsk oprindelse, når vinen klares, såsom kasein, gelatine eller æggehvide. De bruges for at reducere bundfaldet i vinen, som er små partikler, der kommer fra druemassen eller skallen på druerne, og som kan have en negativ indflydelse på vinen. Ved anvendelse af produkter af animalsk oprindelse falder disse partikler hurtigere til bunds, og derved lettes klaringen af vinen.

I nogle tilfælde bidrager de animalske klaringsprodukter til at neutralisere smagen af visse sorter, der efter filtrering efterlader en stærk, bitter smag gennem garvesyren. Med deres hjælp bliver skallernes overskud af tanniner neutraliseret, og vinens smag bliver bedre tilpasset til vores ganer.

Men desværre er det ikke særlig velegnet til folk, der lever vegansk.

Veganske alternativer i vinfremstilling

Vinproducenterne er blevet kreative i forhold til at finde et vegetabilsk produkt, der kan hjælpe med klaringen af vinen i den veganske vinproduktion. Løsningen er enkel: animalske proteiner erstattes af vegetabilske proteiner, som kommer fra korn såsom hvede eller bælgfrugter såsom ærter. De filtrerer vinens bundfald fra, så den bliver klar.

En anden løsning, der bruges i vegansk vinfremstilling, er mineraljord. Bentonit er for eksempel en vulkansk aske, der benyttes i klaringen af vin. Aktiveret kul anvendes til at absorbere uønskede fejl i smagen.

Produktionen af vegansk vin tager lidt længere tid på grund af de komplekse veganske procedurer. Men vinproducenterne kaster sig gerne ud i de mere komplekse fremstillingsmetoder, når formålet er at ende med glade og tilfredse kunder.

Hvordan genkender man vegansk vin?

Det er meget enkelt! Bare se på flaskerne. Der findes et særligt mærke, der godkendes af den Europæiske Vegetariske Union, der bedømmer mad fra hele Europa efter veganske standarder. Når du ser dette mærke, er du garanteret, at vinen er fremstillet vegansk.

Uvinum har også lavet en liste over veganske vine, så du kan nyde vine uden animalske produkter.

 

Marilina Terre Siciliane Nero d’Avola Flo Bio Vegan 2012 er en vegansk vin fremstillet på Nero d’Avola-druer.

 

Marilina Terre Siciliane Moscato Bianco Flo Bio Vegan 2015 er en vegansk vin fremstillet i Italien.