Godt at vide om restauranternes nye tendenser

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Vi har ikke en krystalkugle, der kan afsløre præcis hvilke nye trends, der vil dukke op indenfor gastronomien, men vi kan stadig studere tendenserne, som ses hos restauranterne. På den måde kan vi få en ide om, hvilke trends der vil finde vej til vores yndlingsspisesteder. Kan vi mon gætte dem?

Tendenser i restaurationsbranchen

Sats på det lokale

Brugen af lokale ingredienser har allerede vundet indpas, og denne trend vil fortsætte i de kommende år. Den eksisterende økologiske trend vil samtidig inkludere de lokale produkter. Det betyder, at forbruget af produkter og ingredienser fra regionen, lokalområdet eller endda marken lige ved siden af, vil blive prioriteret. Og hvis det er en producent eller landmand, som vi kender personligt, så er det endnu bedre! Denne trend lægger op til, at vi spiser sundere, og at vi støtter økonomien i lokalområdet.

Fleksitar

Det er en tendens, der er blevet slået fast af de ansvarlige for den internationale messe for hotel- og restaurationsbranchen, Sirha, som afholdes i Lyon fra den 26. januar til den 30. januar. Tendensen kaster lys på andre påvirkninger, som kan deles op i fire begreber: øget bevidsthed, velfærd, oprindelse og en forbedret oplevelse. Det at være fleksitar betyder, at man følger tendensen til at leve sundt, men uden at det bliver ekstremt. En fleksitar vil for eksempel hovedsageligt spise grønt, men vil ofte også bestille dagens fisk. Det tyder på, at dette fænomen vil brede sig yderligere.

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Sundhed

Sundhed hænger sammen med ovenstående, og faktisk også tendensen med lokale ingredienser. Der findes nu mange steder, som tilbyder vegetariske eller veganske menuer. Og de fleste restauranter har veganske retter på kortet for at tilbyde et varieret og sundt udvalg. Det gør det nemt for par eller større grupper at finde et sted at spise, hvor alle kan blive tilfredse. Denne tendens er også voksende indenfor vine, hvor økologiske og veganske vine vinder frem.

Ansvarlighed

Ansvar er endnu en tendens, som ejerne af Sirha har etableret. Dette koncept har taget form indenfor restaurationsbranchen, og det er baseret på, hvordan ingredienserne er produceret, opbevaret, transporteret og forbrugt med et fokus på ikke at skade miljøet. Professionelle i restaurationsbranchen er i stigende grad fortalere for økologiske og bæredygtige løsninger.

Oplevelser

Forbrugerne har gennem et stykke tid ikke vist interesse for at gå ud til frokost eller til middag. De lægger vægt på, at det der tilbydes (produktet, menuen, miljøet…) er en del af en følelsesmæssig oplevelse. Og denne trend vokser i stadigt stigende grad. Ejerne af restauranterne er nødt til at finde ud af, hvordan deres lokaler kan være med til at skabe disse følelsesmæssige oplevelser.

restauranter, spisesteder, trends, tendenser

Brugervenlighed

Denne tendens indebærer inklusionen af den digitale tidsalder, som vi lever i. Det er helt normalt, at man kan foretage online reservationer eller bestille mad online, og generelt er restauranterne nødt til at tilbyde begge dele for at kunne øge omsætningen. Det er nødvendigt at have en praktisk hjemmeside og at tilbyde muligheden for at foretage en reservation med det samme blot med et enkelt klik. Og selvfølgelig skal det også kunne gøres fra mobilen.

 

Billeder: Uvinum og Leigh Harries

 

Hvor i verden blev vin først produceret?

Vin, Vinens historie

Rusland er vodkaens vugge. Mexico opfandt tequila. Cuba gav os rom. Skotland er whiskyens fødested. Men … hvor stammer vin fra? Hvilket land kan tage æren for at have produceret vin som de første i verden? Der kan sås tvivl om, hvem denne ære tilfalder, og til en vis grad er det også et politisk spørgsmål. Det land, som bliver anerkendt som stedet, hvor denne guddommelige drik blev opfundet, vil få en uvurderlig hædersbevisning. Vinens oprindelse er imidlertid ikke et faktum, der kan udledes fra historien, snarere tværtimod: det er tæt forbundet med den historiske udvikling af landbrug og gastronomi.

Vinens historie blev født i den yngre stenalder

Alt peger på, at vinen blev født i den neolitiske tid (stenalderen). Tidlige rester af, hvad der kunne være vin, blev fundet i Zagros-bjergene (i det område, der nu hører under Armenien, Georgien og Iran), nærmere bestemt i den neolitiske by Hajji Firuz Tepe.

I denne bosættelse fandt man en beholder, der dateres til at være fra omkring 5400 f.Kr., som indeholdt vinsyre, der normalt findes i drueskaller, og derfor mener man, at denne beholder har indeholdt vin. De kunne desuden også fastslå, at denne vin stammede fra sorten vitis vinifera sylvestris.

Udbredelsen af handelsruter

Efterhånden som forskellige kulturer rundt om i verden udviklede sig, gik de fra at være nomader til at være bosættere. Dette banede vejen for fremskridt inden for landbrugsmetoder. Med denne udvikling fulgte skabelsen af nye erhverv og udveksling af varer og handel. Det var på grund af denne voksende handel, at vin fra Østeuropa nu også fandt vej til Indien og Kina.

Vin i det gamle Egypten

Gamle illustrationer, som viser egypterne i gang med at høste, stammer tilbage fra Udimos regeringstid, den femte Farao for Egyptens 1. dynasti (mellem 2914 f.Kr. og 2867 f.Kr.). I begyndelsen blev vinen, som også kunne laves på granatæblejuice, brugt i religiøse ceremonier og blev kaldt shedeh. Ved festlige højtider havde egypterne fra de lavere klasser også mulighed for at drikke vin, selvom vin normalt var en drik, der var forbeholdt de adelen og præstedømmet.

Vinen blev opbevaret i forseglede amforaer for, at den kunne holde sig. Nogle af disse var endda en del af faraoernes begravelsesudstyr, som i Tutankhamuns grav, hvor der blev fundet 30 store krukker vin.

I det gamle Egypten blev vinen også brugt til at rense kroppene før og efter, at de blev tømt i forbindelse med balsamering.

Fra Egypten til Grækenland

I betragtning af Kretas geografiske nærhed til Egypten og Fønikien menes det, at vin fandt vej til den moderne civilisations vugge gennem de myteomspundne græske øer i det østlige Middelhavsområde.

Vin var blevet en almindelig drik omkring 700 f.Kr., og drikken var blevet så populær, at den endda fik tildelt sin egen gud: Dionysus. Folk drak normalt vinen blandet med vand på grund af vinenes høje alkoholindhold. Vinen blev kun drukket i sin rene form i forbindelse med ritualer og religiøse festligheder.

Middelhavslandenes dyrkning af vinen voksede i omfang i hænderne på den græske kultur. Og vin blev også dokumenteret for første gang i oldtidens Grækenland: under titlen ”Værker og dage” beskrev den græske digter Hesiod (8. århundrede f.Kr.) høsten og presningen af druerne, hvordan vinen blev drukket – med vand – og hvordan den blev opbevaret i gedeskind.

Vin i Romerriget

I årene omkring 200 f.Kr. nåede vinen til Italien, og de sydlige lande blev kendt som Oenotria (“druernes land”) på grund af den lette dyrkning af vinstokke. Romerriget havde en afgørende rolle i udbredelsen af vin og spredningen af dyrkningen af druer i Europa. Vinstokke blev plantet på breddegrader så langt mod nord som Normandiet, Flandern og de baltiske lande. Det var en strålende tid for vin, og vi skylder blandt andet vores tak til teknikken med podning på vinstokke.

Romerne begyndte også at bruge træfade til at opbevare og transportere vinen. Det var en metode, der kom fra Nordeuropa, hvor træfade allerede blev brugt til opbevaring af andre drikkevarer.

Da Romerriget faldt, fortsatte de kristne klostre med fremstillingen af vin op gennem middelalderen for at producere vin til de kirkelige ritualer.

Vin i den nye verden

Det var jesuitterne og erobrerne, der indførte vinstokke og vin i det, vi kalder den Nye Verden. Det var nødvendigt at importere disse for at garantere levering af vin til de religiøse ceremonier. Over tid importerede og plantede de vinstokkene, og der blev sat skub i processen med rodstokke. På lige under 100 år, i løbet af det sekstende århundrede, blev vin også udbredt i Mexico og Baja Californien, og sidenhen nåede den også til Peru, Chile og Argentina.

Mere historie og spændende viden om vin

Vi elsker at skrive, lære og dele informationer om vin på Uvinums Blog. Hvis du vil læse flere artikler om vinens historie og andre spændende artikler, så deler vi nogle links herunder, som sikkert vil interessere dig. Skål!

 

 

Rødvin og grøn te kan bidrage til at forebygge metaboliske og neurodegenerative sygdomme

Fordele ved rødvin, rødvin, vin, grøn te

Fordele ved rødvin i forhold til metaboliske sygdomme

Både rødvin og grøn te kan gavne din krops sundhed, blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter. Takket være en undersøgelse er det nu også fastslået, at begge typer drikkevarer har potentialet til at behandle arvelige metaboliske sygdomme.

Forebyggelse af metaboliske sygdomme

Undersøgelsen, der blev udført af forskere ved Universitetet i Tel Aviv, konkluderer, at epicatechin-3-gallat (EGCG), der forekommer naturligt i grøn te, og tanninsyre, der kan findes i rødvin, kan blokere dannelse af toksiske metabolitter. Disse er stoffer der ikke er direkte skadelige for kroppen, men de kan blive giftige, efter at de er metaboliseret i leveren.

De fleste mennesker med arvelige stofskiftesygdomme er født med et defekt gen, der resulterer i en vigtig enzymmangel. Og i dette tilfælde skal patienter følge en streng diæt gennem hele livet.

Rødvin og garvesyre

Forskere mener, at garveyre fra rødvin kan hjælpe med at behandle medfødte metaboliske sygdomme. De forklarede, at metabolitter (stoffer der, blandt andet, er de grundlæggende bestanddele af DNA og proteiner) akkumuleres i kroppen. Og denne ukontrollerede ophobning er giftig og forårsager alvorlige mentale og udviklingsmæssige lidelser.

I sådanne tilfælde er garvesyre kendt for at forhindre dannelsen af toksiske amyloidstrukturer, som forårsager neurodegenerative lidelser, såsom Alzheimers og Parkinsons sygdom. Det forhindrer således de stivelseslignende proteinstrukturer, som kan forårsage sådanne neurodegenerative sygdomme.

Fordele ved rødvin, rødvin, vin, grøn te

Lær om fordelene ved rødvin

I undersøgelsen blev de to stoffer testet på tre metabolitter forbundet med tre arvelige metaboliske sygdomme: adenin, kumulativ tyrosin og fenylalanin. Og resultaterne viste, at både garvesyre og EGCG var effektive til at blokere dannelsen af giftige amyloidstrukturer.

Lovende resultater

Hovedpersonerne i undersøgelsen forklarer, at de værktøjer, de har udviklet, er banebrydende og har et enormt potentiale til at hjælpe et stort antal patienter i fremtiden. Forfatterne udtaler, at undersøgelsen igen viser naturens evne til at producere det bedste lægemiddel til at behandle nogle af de værste sygdomme, som mennesker kan lide af. Så disse resultater kunne medvirke til udviklingen af nye lægemidler til behandling af denne type lidelser.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications Chemistry, er stadig i den indledende fase. Resultaterne er lovende og er vigtige for udviklingen af nye farmakologiske behandlinger af metaboliske sygdomme. Resultaterne indikerer, at både grøn te og rødvin øger hjernens sundhed, udover at de også beskytter os mod sygdomme relateret til hjertet.

 

 

Vin hjælper med at reducere dødeligheden

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

Der er rigtig mange fordele ved vin: den sænker kolesteroltallet og nedsætter risikoen for at lide af hjertesygdomme. Og takket være en undersøgelse er det nu også konkluderet, at vin kan reducere dødeligheden. Undersøgelsen fremhæver, at vin som er en del af en anti-inflammatorisk kost kan bidrage til at reducere den generelle dødelighed.

Ifølge en undersøgelse, der blev udført ved Warszaw University of Life Sciences (Polen), og som er offentliggjort i Journal of Internal Medicine, er en kost med anti-inflammatoriske egenskaber meget vigtig, når vi taler om at reducere en persons risiko for at dø.

Anti-inflammatorisk kost

Forskere har fastslået, at en anti-inflammatorisk kost (sammensat af grøntsager, frugter, korn, ost, olivenolie, nødder, chokolade, te og kaffe) kan reducere den generelle dødelighed. Et moderat indtag af vin har en anti-inflammatorisk virkning på kroppen og gavner sundheden. En typisk middelhavskost bygger faktisk på indtagelsen af mange af disse fødevarer, og denne kost inkluderer, at man kan drikke et glas rødvin om dagen.

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

I undersøgelsen analyserede de næsten 70.000 svenskere af begge køn og i alderen 45-83 år. Ifølge resultaterne udløser immunsystemet betændelse, når kroppen står over for en potentiel trussel, såsom et skadeligt kemikalie eller mikrober. Denne proces kan blive problematisk, når betændelse bliver kroppens forudbestemte tilstand.

De observerede, at de personer, hvis kostvaner inkluderede masser af anti-inflammatoriske fødevarer, sænkede risikoen for at dø af forskellige årsager med 18 %, sammenlignet med dem, der indtog færre af disse produkter. Undersøgelsen fandt også, at de rygere, der fulgte en anti-inflammatorisk kost, havde større chancer for overlevelse i forhold til andre rygere.

Andre fordele ved vin

Fordele ved vin, Vin, Sundhed, Dødelighed

  • Forøger endorfiner. Når vi drikker vin, frigiver vores krop endorfiner, hvilket bidrager til en behagelig og afslappet fornemmelse.
  • Antioxidanter. Polyfenolerne i druerne giver en virkelig kraftig virkning i forhold til antioxidanter. De bremser aldringen af huden og fremmer fornyelsen, og huden ser glattere og yngre ud.
  • Bekæmper urinvejsinfektioner. Takket være mængden af vitaminer, mineraler og antioxidanter forhindres bakterier i at sætte sig i blæren eller nyrerne. Det optimerer derfor disse organers evner til at filtrere og rense.

 

 

Cocktails til efteråret

Drinks, Cocktails, Efterår, Efterårscocktails

Det at nyde en god cocktail hører ikke kun sommeren til. Når kulden presser sig ind over landet, kan vi anbefale nogle lækre efterårscocktails. Sammenlignet med en typisk sommercocktail er de mindre forfriskende, lidt tungere og uden citrus, og de giver i stedet plads til drikkevarer, der gør os varme. Server dem som velkomstdrinks, efter måltidet eller som en afslutning på aftenen … Vi anbefaler nogle af de bedste cocktails til efterårssæsonen.

Hvilke cocktails er gode at drikke om efteråret

New York Sour

Denne drink indeholder normalt nogle af de kraftigere drikkevarer, som oftest er de mest populære på denne årstid. New York Sour kombinerer whiskey sour med rødvin, hvilket tilføjer en kompleksitet til blandingen, der overrasker på grund af sin stærke smag.

Negroni

Det er en alle tiders klassiker, så den passer rigtig godt til denne overgangstid, hvor vi oplever skiftet fra varme til kulde. Bland gin, citron, campari og sød vermouth i lige dele, så cocktailen hverken bliver for stærk eller for sød. Pynt glasset med en skive appelsin. Den er perfekt som en velkomstdrink, eller når aftenen går på hæld.

Old Fashioned

Dette er en anden klassiker, der aldrig går af mode. Bland whisky eller bourbon og Angostura Bitters med appelsinjuice. Cocktailen serveres normalt i et bredt glas, som pyntes med en appelsinskal.

Dry Martini

Selvom denne drink kan drikkes når som helst, så har vi måske glemt den lidt og er i stedet gået over til gin og tonic, mojito eller den forfriskende sommerøl. Hvis du ikke helt ved, hvordan du blander en dry martini, så bør vi understrege, at den normalt laves med citron, tør gin, tør hvid martini og en skive citron.

Daiquiri Mulata

Den tørre daiquiri er snarere til varme årstider, men du kan tilføje citronsaft, kaffelikør og rom eller måske kakao eller kahlua for at opdatere den til at passe til årstiden. Den passer godt som en cocktail til at afslutte måltidet.

Drinks, Cocktails, Efterår, Efterårscocktails

Frangelico

Den smager af efterår med en base af ristede hasselnødder, bær og krydderier, og den er lavet i Italien. Navnet kommer fra de italienske kristne munke: Fra Angelico. Mange mennesker hjælper fordøjelsen på vej med en Frangelico efter et tungt måltid.

Amarula

Her har vi en anden efterårs-cocktail, der har en noget stærkere smag. Amarula er lavet med en likørcreme, der er lavet i Sydafrika, og den laves med sukker, fløde og frugten fra det afrikanske maruelatræ. Den har en karakteristisk karamelsmag, og nogle forveksler den med Baileys, men de er dog forskellige.

 

 

Hvad er vegansk vin?

Vi er i 2018. Befolkningen, især Generation Y, også kendt som Millennials, er begyndt at være særligt opmærksomme på at indtage en kost, der tager hensyn til miljøet. Desuden er veganisme ikke længere bare en trend, det er blevet til en hel livsstil. Det veganske marked blomstrer.

Vegansk vin, Vin, Veganer

I Storbritannien, Italien og USA anslås det, at mellem 10 og 13 % af befolkningen lever vegansk eller vegetarisk, og i Spanien er tendensen stigende: 7,8 % af befolkningen er enten vegetarer, flexitarer eller veganere. Derfor er der også flere og flere førsteklasses vinavlere, der har valgt at henvende sig til dette nichemarked og specialisere sig i produktion af vegansk vin, så de nye generationer kan tilfredsstilles.

Vin er et vegetabilsk produkt! Så hvorfor er vin ikke allerede vegansk?

Uvinum har svaret!

Produkter med animalsk oprindelse der bruges i vinen

Vin er normalt ikke et vegansk produkt, da det er nødvendigt at bruge produkter med animalsk oprindelse, når vinen klares, såsom kasein, gelatine eller æggehvide. De bruges for at reducere bundfaldet i vinen, som er små partikler, der kommer fra druemassen eller skallen på druerne, og som kan have en negativ indflydelse på vinen. Ved anvendelse af produkter af animalsk oprindelse falder disse partikler hurtigere til bunds, og derved lettes klaringen af vinen.

I nogle tilfælde bidrager de animalske klaringsprodukter til at neutralisere smagen af visse sorter, der efter filtrering efterlader en stærk, bitter smag gennem garvesyren. Med deres hjælp bliver skallernes overskud af tanniner neutraliseret, og vinens smag bliver bedre tilpasset til vores ganer.

Men desværre er det ikke særlig velegnet til folk, der lever vegansk.

Veganske alternativer i vinfremstilling

Vinproducenterne er blevet kreative i forhold til at finde et vegetabilsk produkt, der kan hjælpe med klaringen af vinen i den veganske vinproduktion. Løsningen er enkel: animalske proteiner erstattes af vegetabilske proteiner, som kommer fra korn såsom hvede eller bælgfrugter såsom ærter. De filtrerer vinens bundfald fra, så den bliver klar.

En anden løsning, der bruges i vegansk vinfremstilling, er mineraljord. Bentonit er for eksempel en vulkansk aske, der benyttes i klaringen af vin. Aktiveret kul anvendes til at absorbere uønskede fejl i smagen.

Produktionen af vegansk vin tager lidt længere tid på grund af de komplekse veganske procedurer. Men vinproducenterne kaster sig gerne ud i de mere komplekse fremstillingsmetoder, når formålet er at ende med glade og tilfredse kunder.

Hvordan genkender man vegansk vin?

Det er meget enkelt! Bare se på flaskerne. Der findes et særligt mærke, der godkendes af den Europæiske Vegetariske Union, der bedømmer mad fra hele Europa efter veganske standarder. Når du ser dette mærke, er du garanteret, at vinen er fremstillet vegansk.

Uvinum har også lavet en liste over veganske vine, så du kan nyde vine uden animalske produkter.

 

Marilina Terre Siciliane Nero d’Avola Flo Bio Vegan 2012 er en vegansk vin fremstillet på Nero d’Avola-druer.

 

Marilina Terre Siciliane Moscato Bianco Flo Bio Vegan 2015 er en vegansk vin fremstillet i Italien.

2 cocktails med bedst-sælgende spansk vin

Cocktails med vin Vin Cocktails Ramón Bilboa

Fresh by Ramón Bilbao er på vej: en vifte af cocktails med vin, som vil revolutionere markedet. Nu hvor sommeren er over os, ønsker vi ikke at lægge vinen på hylden på trods af varmen, så hvad kunne være bedre end at prøve disse cocktails. Lad os finde ud af, hvad det er for noget.

Cocktail med Ramón Bilbao Verdejo-hvidvin

Denne opskrift indeholder husets Verdejo-hvidvin blandet med basilikumblade og otte dråber limesirup. Derved opnår vi en ret frisk cocktail, hvor hovedpersonen er hvidvinen.

Frisk Rosé-cocktail med DO Rioja rosé

Ramón Bilbao-roséen er ideel i sommervarmen, da denne årstid altid appellerer mere til denne type vin. Hvis den bruges i en cocktail, kan den med fordel blandes ved at kombinere vinen med is, skiver af grapefrugt og otte dråber jordbærsirup, der fremhæver en sød, blomsteragtig smag på ganen.

Ved skabelsen af disse cocktails forsøger mærket at nærme sig et meget yngre publikum og dermed åbne markedet. Men det er ikke kun disse to overraskelser, som denne vingård vil introducere os for.

De har lavet en vingummi, som serveres ved siden af ​​cocktailen, og som er lavet af ekstrakt af ​​aromaerne fra Ramón Bilbao Rosé. Det er gjort ved at indfange aromaerne, der frigives i en gasform under gæringen, når vinen fremstilles. Gassen gøres herefter flydende, og der opnås et ekstrakt med vinens aromaer. Det smager sødt og har nuancer af blomster.

Det er utvivlsomt en god gave at give sine gæster i løbet af sommeren, når vi kan overraske dem med cocktails lavet på vin og med den specielle vingummi til at akkompagnere drinken, så længe vi husker at fortælle, hvordan den er fremstillet.

Det står klart, at med sommerens ankomst følger også nye cocktails. Og der er intet bedre end at lave cocktails med vin, specielt når det giver et så godt resultat at blande dem med anderledes ingredienser.

Rødvin, en allieret mod prostatakræft

Sundhed Vin Rødvin Vin og sundhed

Vi har allerede flere gange belyst, hvad fordelene ved rødvin er. Ud over indholdet af polyphenoler fra druen, som er antioxidanter, kan rødvin også være gavnligt for hukommelsen. Desuden giver vinen os doser af velvære, og nye studier peger på, at rødvinen også er en allieret mod prostatakræft.

Dette bekræftes i en rapport, hvor urologer har demonstreret, at rødvin kan reducere risikoen for prostatakræft. Det skal dog bemærkes , at hvidvin samtidig kan øge risikoen for at blive ramt af sygdommen.

Deres forskning pegede på, at de mandlige deltagere i undersøgelsen, som havde et moderat forbrug af vin, ikke øgede risikoen for prostatakræft. Men det er vigtigt at bemærke, at resultaterne varierede betydeligt i forhold til vinens farve.

Hvidvinsdrikkere risikerer en lille stigning i risikoen for prostatakræft. Og de rødvinsdrikkende mænd, som drak med måde, havde et signifikant fald på 12 % i risikoen for at lide af denne type kræft.

Det er ikke første gang, at vin sættes i forbindelse med den mulige forebyggelse af forskellige former for kræft. Derfor ønsker lægerne at gå dybere ind i dette emne, da der er offentliggjort modstridende, globale studier.

Når der skelnes mellem typer af alkoholholdige drikkevarer og forbrugstyper, især rødvin i moderat eller meget lavt forbrug, viser det sig, at det kan reducere risikoen for lidelse af visse kræftformer betydeligt.

Derudover viste et andet studie, offentliggjort i tidsskriftet Cancer Science, at resveratrol, et kemikalie der findes i rødvin men ikke i hvidvin, kan øge strålebehandlingens effektivitet ved ødelæggelsen af prostatacancerceller.

En af de vigtigste konklusioner er, at niveauet for forebyggelse og reduktion af denne sygdom afhænger af den type drikkevare, der indtages. Forskerne observerede, at ikke alle typer alkoholholdige drikkevarer giver det samme resultat.

Kvinder er bedre vinsmagere end mænd

Vin Kvinder og vin Vinsmagning

Noget kunne tyde på, at kvinder måske forstår mere om vine og er bedre vinsmagere end hidtil antaget. Det fremgår af en undersøgelse udført af Polytechnic University of Madrid og udgivet af tidsskriftet Food Quality and Preference, som bygger på forskning gennemført med i alt 208 frivillige mænd og kvinder.

I undersøgelsen blev hver person bedt om at smage seks glas: to hvidvine, en rosévin og tre rødvine. Herefter blev de bedt om at give vinene en score i forhold til deres personlige kriterier. Projektlederen Dr. Caroline Chaya forklarede, at resultaterne viste, at mænd gav højere score baseret på følelser, og at kvinder, i denne undersøgelse, gav lavere karakterer, men formåede at angive større forskelle mellem vine.

Dette er en væsentlig egenskab, der antyder, at kvinderne er mere sansende hvad angår vinsmagning, og at de er bedre til at differentiere mellem vinene. Resultaterne pegede også på, at alle vinene opnåede signifikant højere score hos ældre voksne end hos midaldrende og unge voksne. Desuden kunne det også konkluderes, at de yngre er mere tilbøjelige til at nyde alle typer vine, uanset dens karakteristika.

De fokuserede også på at opleve smagsnoterne. Undersøgelsen afslørede, at frugt- og blomsternoter og smag fremkaldte flere positive følelser. Derimod bevirkede noterne af lakrids, nelliker og vanilje, at vinene hurtigere blev afvist. Det vil kræve mere dybdegående undersøgelser at afdække, hvorfor dette er tilfældet.

Modsat hvad man hidtil har troet, så er kvinder protagonister, når det kommer til evner indenfor vinsmagning. De mandlige rivaler må træde lidt tilbage.

Selv om der i denne branche er færre kvindelige sommelierer end mandlige, så har antallet været stigende igennem årene. Og vi vil sikkert se flere og flere kvinder med stor succes på dette område.

Vin og fastfood – kan de to kombineres?

Hvor står det skrevet, at man kan ikke kan kombinere pizza eller hotdogs med en god vin? Vin behøver ikke altid at blive serveret i selskab med udsøgt kogekunst, for vin kan faktisk sættes sammen med et uendeligt antal retter.

Og disse begrænsninger er heller ikke vores filosofi. Selv eksperterne siger det, som for eksempel Nicolás Boise, chef-sommelier ved restauranten Mugaritz, som i avisen El País gav den anbefaling, at junkfood perfekt kan sammensættes med vin.

Men hvilke vine kan man sætte sammen med fastfood? Det kommer helt an på ingredienserne i hver ret. Hvis det for eksempel er en pølse, så kommer det an på hvilken slags pølse, sovs eller dressing og de andre ingredienser, som denne ret indeholder.

De helt basale hotdogs (sennep og ketchup og intet andet) vil passe godt sammen med hvidvine, især på druen Gewürtzraminer. Hvis hotdoggen også har ristede løg, så passer de lyserøde og mousserende vine rigtig godt til.

Nu til dags er det pizza og vin! Øl er ikke den eneste drikkevare, der passer godt til pizza; hvis du hellere vil drikke vin, så er rosévin det bedste valg. Unge rødvine er også gode. Hvis pizzaen har ansjoser (noget der kan være svært at få i øjeblikket), så er det bedre at vælge en hvidvin, der kan sætte sig op mod smagen, og hvis det er en barbeque-pizza, så vil et rigtigt godt valg være en kraftig rødvin på Merlot.

Chokoladedesserter passer virkelig godt sammen med mange typer af vine. Vi er allerede en smule utilpasse over de milkshakes, der findes i mange fastfoodrestauranter, og hvis vi har indledt måltidet med vin, så vil vi også slutte af med vin. Der findes faktisk smagninger med både vin og chokolade, hvor smagene og noterne fremhæves. Til dette formal anbefaler vi rødvine.

Til de mere krydrede retter, som for eksempel kebab, vil den bedste kombination være med en mere intens og kraftig vin. Og rødvine er også at foretrække til hamburgere. De hurtige snacks og tapas passer rigtig godt sammen med hvidvine og mousserende vine, men det kommer igen an på, om retten har kød eller fisk.

 

 TAGS:Lancers RoséLancers Rosé

Lancers Rosé

 

 

 TAGS:Casal Mendes RoséCasal Mendes Rosé

Casal Mendes Rosé